UU i arbeidslivet er lønnsomt for samfunnet
Sitatene i denne saken er hentet fra Bufdir.
Oslo Economics har utredet konsekvensene av krav til universell utforming av IKT i arbeidslivet. Konklusjon:
For at ytterligere krav til universell utforming av IKT på arbeidsplassen skal gi samfunnsøkonomiske gevinster, er det avgjørende at regelverket utformes på en måte som minimerer byrden for virksomheter som omfattes, men samtidig sikrer høy etterlevelse av kravene.
Tre alternativer for hvilke virksomheter som berøres er utredet:
- Alle offentlige og private virksomheter (ca. 146000 virksomheter)
- Offentlige virksomheter og private med mer enn 50 ansatte (13100 virksomheter, 55% av arbeidsstokken) >
- Offentlige virksomheter (30% av arbeidsstyrken)
For meg er det ikke overraskende at alternativ 2 ansees for å være det forskerne lander på. Jeg skjønner riktignok ikke at akkurat 50 er en så magisk grense (den er brukt mye i liknende analyser tidligere), og jeg tviler på at mange småbedrifter har så fryktelig mye programvare som er så veldig spesiell sammenliknet med de større virksomhetene. Her finnes det selvsagt noen unntak! Jeg tenker derfor at småbedriftene også vil bli mer universelt utformet dersom det kommer krav til større bedrifter og offentlige virksomheter.
Det at småbedrifter også får krav, eller får uu på kjøpet fordi de bruker den samme programvaren, er faktisk veldig viktig. Mange funksjonshindrede bor på mindre plasser, og der er gjerne også bedriftene mindre. Skal vi få funksjonshindrede i arbeid og samtidig ha en politikk som oppfordrer til desentralisert liv i dette landet er det fryktelig viktig at funksjonshindrede også kan jobbe i virksomheter med mindre enn 50 ansatte.
Hvordan krav innføres er viktig:
Hvis regelverket blir for rigid slik at mange datasystemer må byttes ut over kort tid, vil kostnadene overstige lønnsomheten. Derfor må det innføres overgangsordninger, mener forskerne. I tillegg bør det være unntak for systemer hvor det ikke er noen gevinst å hente ved å universelt utforme de digitale systemer. Ytterligere må det ikke bli for mange rapporteringskrav som «stjeler» gevinsten.
Dette er ganske spesielt synes jeg. Hva menes med rigid: betyr det for eksempel at WCAG er alt for vanskelig å forstå og at vi må droppe en haug med krav? Lite/ingen rapportering, det kan jeg skjønne, men hvordan kan eventuelle krav til uu dokumenteres uten at noen sjekker? Mange vil nok også dekke seg bak at det ikke er noen gevinst i å satse på uu. I denne konklusjonen ligger det mange forbehold!
Det å lage universelt utformet programvare er ikke rakettforskning, og mener politikerne alvår med alle de fine utsagnene sine må det settes krav! Hvordan det offentlige kan hjelpe til for å nå kravene har ikke jeg kompetanse til å mene noe om, men et skikkelig krafttak innen uu vil utvilsomt gi også virksomhetene masse kompetanse! For mange bedrifter kan dette bety større marked, økt konkurransekraft og bedre løsninger for alle (ja, det tror jeg på).
Fanken heller: brett opp arma og lag programvare som holder mål for alle!
Kommenter gjerne i Mortens teknologigruppe.