Pommes Anna med hvitløk og parmesan
Dekorativt og smakfult. Herlig som vegetar med for eksempel en soppstuing, og suverent tilbehør til kjøtt og fisk med litt kraftig smak!
Ingredienser
4 porsjoner
- 1 kg poteter
- 100 g smør
- 2 fedd finhakket hvitløk
- 50 g revet parmesan
- Salt og nykvernet sort pepper
- Friske urter til pynt (timian eller persille passer godt)
Framgangsmåte
- Smelt smøret på lav varme sammen med hvitløken. La det stå og trekke i 5 minutter uten å bli brunt. Sil bort hvitløken hvis du vil ha en mildere smak.
- Skrell potetene og skjær dem i veldig tynne skiver (1–2 mm). Bruk mandolin hvis du har. Skyll skivene raskt i kaldt vann og tørk dem godt i kjøkkenhåndkle eller papir.
- Smør en liten ildfast form eller støpejernspanne godt med hvitløkssmøret. Legg potetskivene i overlappende sirkler, lagvis. Pensle hver lag med smør, strø lett med parmesan, salt og pepper. Fortsett til alle potetene er brukt. Avslutt med et ekstra lag parmesan på toppen.
- Dekk formen med bakepapir og legg en annen form eller en tung ildfast tallerken oppå for å presse potetene sammen. Stek på 200 °C i ca. 60 minutter. Ta av presset og bakepapiret etter 40 minutter, slik at overflaten blir gyllen og sprø. Jeg har på litt ekstra ost (for eksempel Norvegia) på toppen de siste 20 minuttene.
- La retten hvile i 5–10 minutter før du skjærer den i kakestykker. Pynt gjerne med friske urter og et lite dryss ekstra parmesan (særlig hvis du ikke tok på mer ost de siste 20 minuttene) rett før servering.