Pommes Anna med hvitløk og parmesan

Dekorativt og smakfult. Herlig som vegetar med for eksempel en soppstuing, og suverent tilbehør til kjøtt og fisk med litt kraftig smak!

Ingredienser

4 porsjoner

Framgangsmåte

  1. Smelt smøret på lav varme sammen med hvitløken. La det stå og trekke i 5 minutter uten å bli brunt. Sil bort hvitløken hvis du vil ha en mildere smak.
  2. Skrell potetene og skjær dem i veldig tynne skiver (1–2 mm). Bruk mandolin hvis du har. Skyll skivene raskt i kaldt vann og tørk dem godt i kjøkkenhåndkle eller papir.
  3. Smør en liten ildfast form eller støpejernspanne godt med hvitløkssmøret. Legg potetskivene i overlappende sirkler, lagvis. Pensle hver lag med smør, strø lett med parmesan, salt og pepper. Fortsett til alle potetene er brukt. Avslutt med et ekstra lag parmesan på toppen.
  4. Dekk formen med bakepapir og legg en annen form eller en tung ildfast tallerken oppå for å presse potetene sammen. Stek på 200 °C i ca. 60 minutter. Ta av presset og bakepapiret etter 40 minutter, slik at overflaten blir gyllen og sprø. Jeg har på litt ekstra ost (for eksempel Norvegia) på toppen de siste 20 minuttene.
  5. La retten hvile i 5–10 minutter før du skjærer den i kakestykker. Pynt gjerne med friske urter og et lite dryss ekstra parmesan (særlig hvis du ikke tok på mer ost de siste 20 minuttene) rett før servering.