Salsa verde

Grønn urtesaus

Sausen finnes i mange varianter og den passer til grillet kjøtt og fisk. Faktisk er det ikke så mye som smaker bedre en varm sommerkveld!

Litt om Salsa verde

Salsa verde finnes i flere varianter avhengig av region og matkultur. Her er noen varianter (med typiske ingredienser):

Italiensk salsa verde

Ingredienser: Persille, kapers, ansjos, hvitløk, olivenolje, sitronsaft eller eddik, og noen ganger brødsmuler eller kokt egg.
Bruk: Serveres ofte kald, som tilbehør til kjøtt (særlig kokt kjøtt som *bollito misto*), fisk eller grønnsaker.
Smak: Salt, frisk og litt syrlig.

Meksikansk salsa verde

Ingredienser: Tomatillos (små grønne tomatlignende frukter), chili (som jalapeño eller serrano), hvitløk, koriander, løk og limejuice.
Bruk: Serveres som saus til tacos, enchiladas, tortilla chips og grillet kjøtt.
Smak: Syrlig, frisk og mildt til sterkt krydret.

Spansk salsa verde

Ingredienser: Persille, hvitløk, olivenolje, hvitvin og fiskekraft.
Bruk: Typisk i baskisk eller galisisk fiskeretter, som for eksempel *merluza en salsa verde* (lysing i grønn saus).
Smak: Mild, urtepreg, og ofte brukt varm.

Denne varianten er ganske enkel, jeg synes den er veldig god og oppskriften er hentet fra Matprat.

Ingredienser

Framgangsmåte

  1. Finhakk sjalottløk og ha i en bolle. Ha over sitronsaft, rødvinseddik og honning. La løken ligge å marinere, mens du kutter opp resten.
  2. Finhakk hvitløk, grønn chili, kapers og bladpersille og ha det over i bollen sammen med sjalottløk. Vend inn olje og smak til med salt og pepper.