Salsa verde
Grønn urtesaus
Sausen finnes i mange varianter og den passer til grillet kjøtt og fisk. Faktisk er det ikke så mye som smaker bedre en varm sommerkveld!
Litt om Salsa verde
Salsa verde finnes i flere varianter avhengig av region og matkultur. Her er noen varianter (med typiske ingredienser):
- Italiensk salsa verde
-
Ingredienser: Persille, kapers, ansjos, hvitløk, olivenolje, sitronsaft eller eddik, og noen ganger brødsmuler eller kokt egg.
Bruk: Serveres ofte kald, som tilbehør til kjøtt (særlig kokt kjøtt som *bollito misto*), fisk eller grønnsaker.
Smak: Salt, frisk og litt syrlig. - Meksikansk salsa verde
-
Ingredienser: Tomatillos (små grønne tomatlignende frukter), chili (som jalapeño eller serrano), hvitløk, koriander, løk og limejuice.
Bruk: Serveres som saus til tacos, enchiladas, tortilla chips og grillet kjøtt.
Smak: Syrlig, frisk og mildt til sterkt krydret. - Spansk salsa verde
-
Ingredienser: Persille, hvitløk, olivenolje, hvitvin og fiskekraft.
Bruk: Typisk i baskisk eller galisisk fiskeretter, som for eksempel *merluza en salsa verde* (lysing i grønn saus).
Smak: Mild, urtepreg, og ofte brukt varm.
Denne varianten er ganske enkel, jeg synes den er veldig god og oppskriften er hentet fra Matprat.
Ingredienser
- 4 sjalottløk
- saft av 0,5 sitron
- 2 ss rødvinseddik
- 1 ss honning
- 1 båt hvitløk
- 0,5 grønn chili
- 2 ss kapers
- 75 g bladpersille
- 1 dl nøytral olje
Framgangsmåte
- Finhakk sjalottløk og ha i en bolle. Ha over sitronsaft, rødvinseddik og honning. La løken ligge å marinere, mens du kutter opp resten.
- Finhakk hvitløk, grønn chili, kapers og bladpersille og ha det over i bollen sammen med sjalottløk. Vend inn olje og smak til med salt og pepper.