Seekh kebab
Grillspyd med herlig smak fra India/Pakistan.
Bruk lam eller storfe.
Ingredienser
Til 6 kebaber.
- 500 g kjøttdeig av lam eller storfe (helst med litt fett)
Jeg har brukt kvernet høyrygg. - 1 liten løk, finhakket eller revet
- 2–3 fedd hvitløk, finrevet
- 1 ss (15 g) frisk ingefær, revet
- 1–2 grønne chili, finhakket (kan sløyfes eller reduseres)
- 2 ss frisk koriander, finhakket (eller bladpersille)
- 1 ts malt spisskummen
- 1 ts garam masala
- 1/2 ts chilipulver (kan sløyfes)
- 1 ts salt (eller etter smak)
- 1 ss sitronsaft
- 1–2 ss nøytral olje (f.eks. raps eller solsikke)
Garam masala
Garam masala betyr direkte oversatt «varmt krydder» på hindi/urdu. «Varmt» handler ikke om styrke som i chili, men om krydrenes «varme» egenskaper ifølge ayurvedisk tradisjon – at de stimulerer kroppen og fordøyelsen.
Selve blandingen varierer fra region til region og fra husholdning til husholdning, men en klassisk versjon kan inneholde:
- Kanelstang
- Kardemomme (grønn og/eller sort)
- Nellik
- Sort pepper
- Spisskummen
- Korianderfrø
- Muskat eller muskatblomme
- Noen tilsetter også fennikelfrø, laurbærblad eller tørket ingefær
Krydrene ristes lett i tørr panne for å frigjøre aroma, og deretter males de til pulver. Garam masala brukes ofte mot slutten av matlagingen for å bevare aromaen, men i kebaber og farser blandes det vanligvis rett inn i deigen.
Vil du lage garam masala selv kan du bruke for eksempel:
- 1 ss spisskummenfrø
- 1 ss korianderfrø
- 1 ts svarte pepperkorn
- 1 kanelstang (ca. 5 cm)
- 5 nellik
- 5 grønne kardemommekapsler
- Litt revet muskat (valgfritt)
Slik gjør du det:
- Rist krydrene i en tørr panne på middels varme i ca. 2–3 minutter, til de begynner å dufte.
- Avkjøl litt og mal i krydderkvern eller morter.
- Oppbevar i tett glass, mørkt og kjølig. Holder godt i flere måneder.
Framgangsmåte
- Bland ingrediensene godt: Ha kjøttdeig og alle de andre ingrediensene i en bolle. Bruk hendene og kna blandingen i minst 5 minutter til en jevn, litt klissete farse.
- La blandingen hvile: Dekk til og la den stå i kjøleskap i minst 30 minutter, gjerne mer. Dette gjør at smakene setter seg og massen blir fastere.
- Form kebaber: Del deigen i 6 emner og form dem som pølser rundt grillspyd (helst metallspyd). Klem dem godt fast så de ikke faller av.
- Grill på middels høy varme i ca. 10–12 minutter. Snu ofte.
Stekeovn: legg på bakepapir og stek ved 220 °C (over- og undervarme) i ca. 15–18 minutter. Snu dem halvveis. For mer grillsmak: avslutt med noen minutter under grillfunksjonen.
Serveringstips: Server med naan, raita, sitronbåter, løkringer og evt. en chutney.