Vegetarburger (grunnoppskrift)
Hentet fra Nina Olssons bok: Verdens beste vegetarburgere. Boka inneholder mange spennende oppskrifter og den anbefales!
Ingredienser
4 burgere
- 300 g grovhakket stekt sopp, aubergine, løk eller rødbeter (mer om det trengs)
- 300 g (3,25 dl) kokte, avrente og skylte bønner eller linser, most med en gaffel (mer om det trengs)
- 0,75 dl kokt fullkornris,, bulgur eller freekeh (mer om det trengs)
- 0,5 dl havregryn eller andre flak (mer om det trengs)
- 2-3 finhakkede hvitløksfedd
- 2 ss parmesan eller næringsgjær
- 2 ss soyasaus eller tamarinsaus
- 4 ts salt
- 4 ts nykvernet sort pepper, urter, krydder, oster og andre smakstilsetninger
- olivenolje eller ghee (klarnet smør) til steking
- 4 burgerbrød, delt i to og lett ristet
Freekeh er en type korn laget av umoden (grønn) hvete som høstes tidlig og deretter ristes, tørkes og
knuses. Det er vanlig i mattradisjoner fra Midtøsten og Østlige Middelhavsland. Kjennetegn: Freekeh inneholder mer protein og fiber enn vanlig moden hvete og har lav glykemisk indeks. Den finnes
både som helkorn og i en mer knust (cracked) versjon som koker raskere.Hva er freekeh?
Framgangsmåte
- Bland alle ingrediensene (unntatt olivenolje eller ghee) i en arbeidsbolle. Miks eller rør i omganger til du får en smuldret konsistens. Det skal ikke bli til en helt glatt mos eller pure. Form en prøveburger for å se om den henger sammen., Juster fastheten ved å tilsette mer tørre gryn hvis massen er for bløt, og mer saftige ingredienser hvis den er for tørr. Smak til og ha i mer salt eller andre smakstilsetninger hvis massen smaker for lite - gjør den spennende for smaksløkene.
- Dekk til bollen med et klede eller plastfolie. La burgermassen få hvile i kjøleskapet i 15 minutter eller opptil 24 timer. Deretter deler du massen i fire jevnstore deler og former dem til burgere.
- Varm oljen i en stekepanne over middels sterk varme. Stek burgerne i 3-4 minutter på hver side eller til de har fått fin farge. Eller varm ovnen til 190 grader. Legg burgerne på en stekeplate dekket med bakepapir, og stek dem i ovnen i 15-20 minutter. Vend dem forsiktig rundt etter halve steketiden. Du kan også kombinere de to metodene: Varm opp ovnen til 190 grader og varm samtidig opp en stekepanne på middels sterk varme. Hell en skvett olje i stekepannen og stek burgerne i 2-3 minutter eller til de har fått en gyllen farge. Vend dem noen ganger i løpet av steketiden. Legg burgerne i en liten langpanne med bakepapir i bunnen og ovnstek dem i rundt 10 minutter. Vend dem forsiktig etter halve steketiden. Med denne metoden får burgerne en sprø skorpe og blir samtidig ordentlig gjennomstekt.
- Del burgerbrødene i to og rist dem lett. Dette kan du gjøre i brødristeren, i ovnen eller i en tørr stekepanne. Legg burgerne på brødet og topp med valgfritt tilbehør.